Rogue - představení

  rogue    miracle    představení   

 

V Hearthstone se nachází celkem 9 různých povolání. Jedním z nich je rogue, velmi nebezpečný protivník, na kterého je potřeba si dát pozor. V tomto článku si shrneme veškeré silné i slabé stránky rogue a její možnosti. Také se podíváme na balíčky pro ni typické. Osnovu článku naleznete ve spoileru.

Hrdina

V současnosti se můžete s postavou rogue setkat ve dvou podáních. Prvním, a až do příchodu Journey to Un'Goro jediným, zástupcem rogue je Valeera Sanguinar. Jedná se o krvavou elfku, která přežila útok Pohromy a později se na svých cestách potkala s Lo'Goshem a Brollem Bearmantlem, se kterými tvořila gladiátorský tým. V té době nebylo známé, že onen gladiátor je ztracený král Stormwindu. Později, když se všem povedlo utéci, dostala Valeera možnost přebývat v hlavním městě Aliance, kde by radila tamnímu králi. Nabídku přijala a zůstala, protože si Variana velmi vážila. Pokud by vás více zajímal její příběh, můžete si jej přečíst na WoWfan.cz.

Valeera Sanguinar obrázek hrdiny

Druhým zástupcem tohoto povolání je samotná Maiev Shadowsong. Jde o noční elfku, která zažila již dávnou Válku Prastarých. Vzhledem k některým jejím činům bychom mohli polemizovat o tom, že na ni Válka měla neblahé následky. Jejím hlavním a víceméně celoživotním cílem bylo hlídat Illidana a po jeho útěku/vypuštění jej pronásledovala až na Outland. Tam se jí konečně povedlo Illidana chytit a byla u jeho "smrti". Illidan však ve skutečnosti nezemřel, protože jej Maiev uvěznila ve svém žaláři, kde byli i další lovci démonů.

Vzhledem k minulosti a činům Maiev ji nelze považovat za plnohodnotnou rogue, jde spíše o strážkyni (Warden), což by mohlo některé fanoušky lore mást. Není známo, proč Blizzard zvolil zrovna tuto hrdinku, to však nic nemění na tom, že je stále velmi nebezpečným soupeřem!

Pokud vás Maiev zaujala, více si o ní můžete přečíst na WoWfan.cz. Získat ji lze za 10 výher po příchodu expanze Journey to Un'Goro.

Maiev Shadowsong obrázek hrdiny

Hero Power

Identita každého hrdiny je v Hearthstone určena jeho specifickými kartami a také jeho hero power. Hero power je schopnost, kterou lze použít každé kolo jednou (existují karty upravující toto chování) a stojí 2 many.

V případě rogue je tato schopnost Dagger Mastery, tedy equipnutí 1/2 zbraně. Jde o poměrně unikátní schopnost, protože všechna ostatní povolání mají efekt okamžitý a jednorázový, zatímco rogue její zbraň vydrží 2 kola. Na druhou stranu u ní však nedává smysl používat Hero Power vícekrát za kolo, protože se pokaždé nasadí nová zbraň. Jediný případ je nasazení, útok a poté obnovení zbraně, aby ji opět bylo možné využít 2x. Toto se však prakticky nestává.

Rogue Hero Power obrázek

Schopnosti

Rogue je poměrně přímočarým povoláním, byť se samozřejmě mohou najít výjimky. Disponuje širokou škálou schopností, které jí pomohou získat převahu nad soupeřem. Naopak má obvykle velký problém s čištěním boardu, díky tomu není rogue vhodným adeptem na control balíčky. Naopak se objevují různé zajímavé combo balíčky, byť díky Journey to Un'Goro jsou nějaké OTK combo verze takřka zapomenuty.

Levná kouzla

Obrovskou výhodou rogue je její možnost levných, ale velice účinných kouzel. Díky těmto kartám může velmi snadno získat neuvěřitelné tempo, protože je kombinuje s kartami jako Edwin VanCleef nebo Gadgetzan Auctioneer. Pokud soupeř nemá možnost eliminovat některou z těchto karet, je velice možné, že příští kolo mu zavaříte natolik, že se z této rány již nevzpamatuje.

Combo karty

Pokud znáte rogue z World of Warcraft, pak jistě víte, že se tato classa hodně opírá o různá comba, díky kterým poté může své údery dělat ještě smrtelnější a nebezpečnější. Nejinak je tomu v Hearthstone, nicméně možnosti jsou daleko větší. Zpravidla jde o silné tempo karty, které rovněž získají výhodu nad soupeřem. Podmínkou pro aktivaci comba je, že jste před combo kartou v daném kole zahráli alespoň jednu kartu. Velice dobrým příkladem je například Eviscrate nebo například Vilespine Slayer.

Kradení karet

Co jiného lze čekat od zabijáka a vraha, jako je rogue. Jistěže se musí umět pohybovat mezi lidmi a nějak získávat informace či si vydělat své peníze. To samé platí i v Hearthstone a rogue umí velmi dobře pracovat s kartami z oponentovy classy. Často jde o mechaniky založené na náhodě, což ne každý hráč uvítá. Hodně využívanou kartou je například Swashburglar. K čemu by však byly veškeré krádeže, kdyby se nedaly využít ještě jinak, že? Pro ty z vás, kteří by chtěli soupeře překvapit jeho vlastními kartami a stavěli kolem toho balíček, tu existuje Ethereal Peddler, což je mocná karta, která zlevní všechny ostatní karty, které rogue normálně používat nemůže, o celé 2 many!

Karetní podvody

Karetní triky patří ke každému sebemenšímu zlodějíčkovi a vrahovi. Rogue není výjimkou a má hned dva typy podvádění s kartami. Prvním z nich je častější zahrání minionů, než je normálně běžné. Kolem této mechaniky se dají stavět celé balíčky a jeden z nich je momentálně představený v Journey to Un'Goro. Jde o Quest Rogue, která musí zahrát 4x stejného miniona. Může se to zdát jako obtížný úkol, ale díky využití karet, jako je Shadowstep nebo Gadgetzan Ferryman, je to poměrně snadné a rogue tak získá neuvěřitelné tempo, které je téměř nemožné zastavit.

Druhou možností podvádění je duplikace karet nad povolené množství. Jde především o karty Mimic PodThistle Tea, ale pokud se rozhodnete hrát Wild, naleznete další karty, kolem kterých vznikl celý jeden typ balíčku.

Eliminace minionů

Vrah, který neumí zabít kohokoliv si zamane? Nikoliv. Rogue je schopná zabít jakéhokoliv miniona, který není jejímu zraku skryt. Když si rogue někoho vybere za svůj cíl, nepomůže mu ani Divine Shield, protože minion nedostane žádný damage, ale je prostě a jednoduše chladnokrevně zavražděn, což je velice účinné. Nic však není zadarmo, proto jsou tyto karty dražší anebo mají nějakou podmínku. S jednou z těchto karet jsme se již setkali, jde o Vilespine Slayera. Avšak základní verze, která je s rogue od jejího samého počátku, je Assassinate.

Manipulace s manou

Tak vám nestačily všechny triky, které rogue ovládá? Chcete víc? Tak se pořádně držte, teď přichází to nejlepší. Rogue umí velmi dobře oklamat mechaniky a dobrou přípravou vás může překvapit silným kouzlem mnohem dříve, než jste čekali. Že nevíte o čem je řeč? Pak se podívejte na Preparation. Případně pokud se vám nepoštěstí jít jako druhý a tak využít možnosti The Coin, má rogue i za toto náhradu a tou jest Counterfeit Coin, která dělá přesně to samé, ale můžete ji mít v balíčku pokaždé.

Taktiky a balíčky

Rogue není zase tak variabilním povoláním a je velmi obtížné ji hrát v control verzi. Nicméně o to variabilnější jsou již existující typy balíčků. Dají se stavět velmi různě a je zcela na vás, jakým směrem se budete obracet. Potřebujete více kontrolovat nepřátelské miniony a zbavovat se jich? Není problém, stačí balíček trošku obměnit.

Miracle Rogue

Jde o jeden z nejstarších, ne-li ten nejstarší balíček, který v Hearthstone vznikl. Prošel mnoha změnami a Blizzard se jej opakovaně snažil zničit. To se mu však nepovedlo a po různých obměnách se balíček stále vracel. Jde o velmi silný deck, který se opírá právě o kombinaci levných spellů a cyklení karet.

Miracle Rogue decklist

Aggro Water Rogue

Murloci se dostali i k roguně a vytvořili velmi zajímavou kombinaci agresivního balíčku a levných spellů. Jde o poměrně přímočarý balík, byť rozhodně nelze říct, že je jednoduchý na hraní, protože vyžaduje plánování některých tahů, kdy vás čeká třeba Edwin VanCleef.

Aggro Water Rogue decklist

Quest Rogue

Baví vás si vracet miniony do ruky a opakovaně tak využívat jejich výhod? Tak nyní máte možnost hrát tento neskutečně nepříjemný deck, který je schopen soupeři zatápět již kolem 4. tahu. Je velmi nepříjemné být soupeřem, nicméně se ukázalo, že hodně záleží na drawu a balík tak není zcela konzistentní, díky čemuž se netěší vysokému winrate.

Quest Rogue decklist


Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Darklifer
DarkLifer

Darklifer je autorem 99 článků. Více článků tohoto autora najdete na tomto odkazu. Pro více informací navštivte profil tohoto autora.

Diskuze

Behemot_cz 22.04.2017 18:51

Ahojte cim to muze byt ze kdyz jsem splnil quest na Maiev tak se nic nestalo? Valeera mi stale zustala.

BarbarTsabo 22.04.2017 19:27

Musíš do "My collection" ...jak tam jsou nahoře záložky pro jednotlivá povolání, úplně vpravo jsou záložky na karty a hrdiny...v hrdinech ji najdeš, klikneš pravým a označíš jako "favorite"...ale klidně si u jednotlivých decků můžeš volit, jestli tam bude Maiev, nebo Valeera...otevřeš deck a v záložce pro hera si zvolíš, který hrdina jej bude reprezentovat...

Darklifer 22.04.2017 19:45

@BarbarTsabo Lépe bych to neřekl.

Behemot_cz 22.04.2017 22:12

@BarbarTsabo Díky

BarbarTsabo 22.04.2017 13:43

Me se podarilo otevrit quest, tak questuju, ale hodne baliku uz je proti quest rogune vybavenych a jak bylo receno vyde, je to o draw...proto mam ve sve verzi více prolizu, treba fan of knives...tohle ale taky vypada dobre...do faze po questu se hodi prasatka...hlavne proto, ze nemam Patchese...:-(

Dawn 22.04.2017 20:08

Určitě brzy padne! Držím palce jak s balíčky tak s ladderem :-)

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet