Pohled vývojáře - Smart Deck Builder

  Smart Deck Builder    Hearthstone    Tian Ding   

Jeden z vývojářů Hearthstonu, Tian Ding, se rozpovídal o novém nástroji, který společně s týmem nedávno implementoval do hry. Jedná se o Smart Deck Builder (SDB) neboli Inteligentní Stavitel BalíčkůJak poetické. O co se jedná? To si ihned povíme.

Smart Deck Builder

 

7v289r8k6s_4e23c90b7b6b5fac317649ee1598a96d31e3d93a_1553810980_775.png

Pro dosažení úspěchu v každé karetní hře, Hearthstone nevýjimaje, je důležitá schopnost hráče vytvořit si z dostupných karet takový balíček, který je schopnen reagovat a porazit co nejvíce ostatních balíčků. Takový balíček musí být schopen odrazit nejen typově odlišné balíky, ale i tzv. zrcadlové, tedy stejný typ balíku, s jakým hráč hraje. Ne každý hráč je však schopen takový balíček sestavit. Důvody k tomu můžou být různé. Buď nemá hráč dostatek karet, je ve hře nový, případně se vrátil po delší přestávce nebo je jednoduše líný či nemá čas trávit dlouhé zimní večery nad stavbou balíčku. Já se přiznám, že stavění balíčků mi přijde jako zábavná a kreativní činnost. Navíc radost z toho, že člověk sám sestaví balík, který drtí všechny ostatní je pak daleko větší. Já ji tedy ještě nezažil, ale určitě to jednou přijde. Všem těmto hráčům je určený nástroj Smart Deck Builder (SDB), který za vás sám doplní Ladderuschopný balík. Balíček bude sestaven na základě karet, které jste do něj již vložili a SDB pak vyhodnotí o jaký typ balíčku zřejmě usilujete. Vhodné karty pak už budou do něj automaticky implementovány. SDB je navíc natolik inteligentní, že používá karty pouze z aktuální kolekce (Standard vs. Wild) a karet, které hráč v kolekci má. Toto si můžeme ukázat na příkladu s Hunterem. Hráč si do balíčku vložil Play DeadOondasta. SDB pak, na základě několika různých faktorů, sám složí z dostupných karet balíček, který podle něj bude nejlepší. V tomto případě by se měl, co nejvíce přiblížit Katherina Winterwisp Deathrattle Hunterovi.

623n0t3ce2_eff2521328e4e418cfce192acd6e2efff6d47336_1553858292_1361.png

 

Jak SDB funguje?

Systém SDB sestaví váš balíček díky dvou základním "vrstvám." Každá z vrstev pak obsahuje mnoho dalších "podvrstev". Pro nás je důležité, abychom pochopili, jak fungují ty dvě základní. Kdo by snad chtěl vědět více, musí holt na soukromou přednášku do Blizzardu. 

První vrstva SDB: Tvorba "mety"

rhw24eogrf_974d85c043a433d328f7b314aafc9fddc1ed1ad0_1553964329_8069.jpg

V prvé řadě je důležité si připomenout, co vůbec pojem "metaznamená. Jedná se o aktuální trendy balíčků, které jsou nejpopulárnější. Pojem se váže zejména k Ladderu. Nesmíme zapomínat, že nejpopulárnější neznamená nejsilnější. Ve většině případů to tak však je. Pokud tedy chceme vytvořit úspěšný balíček, je důležité znát aktuální trendy ve hře (metu) a pokusit se do balíčku vložit takové karty, které metu budou úspěšně odrážet. Abychom to lépe pochopili, uveďme si příklad. Hře dominují aggro-balíky (agresivní styl hry = vyložit co nejdříve, co nejvíce minionů a jít přímo do soupeřovo hrdiny, neohlížet se vpravo, vlevo a bušit, bušit, bušit). Vím, že na Ladderu budu často takové balíky potkávat, proto se budu snažit do svého balíčku dát takové karty, které prvotní nápor soupeře odrazí a pak už pouze kontroluju hru a čekám, kdy soupeři dojde dech. Pro to, aby SDB zjistil, jaká je aktuální meta, tak vývojáři vytvořili algoritmus, který shromažďuje podobné typy populárních balíčků do různých podskupin. Každá podskupina představuje určitý typ balíčků, jako je např. Secret Hunter, Odd Paladin, Big Priest apod. Samozřejmě, že balíčky se v každé podskupině můžou jemně lišit, ovšem základ je vždy stejný. Těžko do Odd Paladina nacpu sudé karty, že?  Tento proces pak vývojáři nazvali jako "shlukování". Dalšími fázemi procesu shlukování vás už nebudu obtěžovat, jelikož pokud nejste kovaný ajťák, tak tomu určitě nebudete rozumět. Stejně jako já. Nicméně tento algoritmus zaplní váš balíček, pokud máte ty správné karty. Pokud ne, tak je spuštěna druhá vrstva tvorby balíčku. Ještě je třeba připomenout, že meta se může lišit na různých úrovních Ladderu. I na to vývojáři pamatovali a první vrstva tvorby balíčku reflektuje na jakém ranku Ladderu se hráč nachází. Přejděme však k druhé vrstvě.

Druhá vrstva SDB: Výplň

cckuieb0v4_c8b89e74cab7b1d558dc8ce53ceb4506fd005c7d_1553970294_266.jpg

 

Tato vrstva tvorby balíčku přichází na řadu v případě, že první vrstva nebyla schopna ve vaší kolekci nalézt 30 karet, které by perfektně seděly do tvořeného balíčku. Vrstva pak hledá ty nejlepší možné alternativy v kolekci. Jádrem algoritmu této vrstvy je sestavení balíčku s dobrými kartami a zároveň zachování kvalitní manakřivky. Jak algoritmus vyhodnocuje dobré karty? Vyjma neobvyklých synergií a kombinací, má každá karta svoji "card power" Tohle už poeticky přeložit prostě nejde. Ta není neměnná, ale dynamicky se mění v závislosti na skladbě balíčku. Card power je pak obecně determinována třemi faktory:

  • Dopad na hru Aneb jak moc karta přispívá k výhře balíčku. Například u Mága k výhře daleko více přispívá Water Elemental než Dread Corsair.
  • Sloupek manaceny Aneb kolekce karet se stejnou cenou many. V případě, že je zapotřebí zaplnit místo v 1 nebo 2 manovém sloupku, algoritmus vyhodnotí, že na toto místo může být učitečný např. Argent Squire. Ovšem do 5 manového sloupku by se určitě nehodil.
  • Přeplněnost Aneb eliminace hrozby přeplnění manového sloupku. V případě, že se v jednom manovém sloupku už nachází hodně karet, algoritmus se snaží vyplňovat jiné manové sloupky. Výjimku udělá pouze, když nalezne velmi dobrou kartu, která bude v balíku zapotřebí.

Zkrátka druhá vrstva na základě vyhodnocení "card power" určí, zda je karta vhodná do vašeho balíčku či nikoliv.

Další vychytávky

Vývojáři ovšem počítali i s různými odchylkami ve stavbě balíčku, aby i tak dával smysl. Vezmeme si například balíček s Prince Keleseth. V případě, že do balíčku sami vložíte tuto kartu a pak následně chcete po SDB, aby vám doplnil zbytek, tak se SDB bude snažit vyhnout všem kartám za 2 many. Dále také je schopen, v případě, že do balíčku nevložíte žádnou kartu, vám sestavit balík sám. Pokaždé vám nabídne zcela jiný druh. 

 

Smart Deck Builder zatím funguje pouze ve Standard formátu. Zda se jej dočkáme někdy ve Wild formátu, to je zatím ve hvězdách.

 

Co si o tom myslíte vy? Používáte Smart Deck Builder nebo si radši stavíte vlastní balíky? Myslíte, že je tento nástroj ve hře nutný nebo to je zbytečnost?


Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Vencino 31.03.2019 10:36

že by mi počítač sám sestavil deck na ladder ale no táák! to spíš uvěřim, že na měsíci sou základny mimozemšťanů..

některý karty v decku NEJDOU nahradit, pokud někomu chybí více karet, ani nemusí mít cenu ten
deck vyplňovat něčim jinym, prostě to nemusí vubec fungovat

nováček, kerej nemá moc karet, muže svoje soupeře porážet jedinym způsobem, tj pomocí základních principů - pomocí dobrý křivky, tempa, board controlu, správnýho tradování..

nováček má obecně problém rozeznat kvalitu karet, jestli todle pomůže, těžko říct..

Sebastian 31.03.2019 09:45

Apríl je zítra až Ten nástroj je dobrej na brawl tak maximálně. Pokud chci zahrát brawl mezi dvěma accounty co nejrychleji, použiju ho. Jinak je to k ničemu.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet