Nový herní formát!

Hearthstone mění tvář. Nový update, který se ve hře objeví někdy během jara, přidá spoustu změn, z nichž ta největší je rozdělení ranked i casual hraní na dva formáty: Wild a Standard.

Formátování pro začátečníky

O co vlastně půjde? S formátem Wild by neměly být žádné těžkosti, je to v podstatě stejný systém, jako je teď, tzn., že lze hrát se všemi kartami, které byly vydány. Tím novým, co do hry přibude, je formát Standard. Ve Standard módu bude možné používat pouze karty, které byly vydány v tomto nebo minulém roce. Takovéto rotace jsou nazvány Year (rok) a budou se měnit vždy při vydání první expanze nového roku. Ale pozor! Basic a Classic set budou trvalou součástí Standard formátu, budou tedy v každé rotaci.

Grafické znázornění, jak bude rotace fungovat

Co to tedy znamená právě teď? S vydáním nové expanze tohoto roku (ještě nebyla odhalena) se Standard přesune do roku Krakena, jak se tento rok nazývá, a už nebude možné v tomto formátu použít karty z Naxxramas a Goblin vs. Gnomes expanze.

Oba formáty budou mít oddělené laddery i casual mód, takže se nemůže stát, že se svým Standard deckem narazíte na hráče z Wild formátu. Ranky u obou formátů rovněž nejsou sdílené, takže oba je třeba grindit zvlášť, ale pozor - truhlu na konci sezóny lze získat jen jednu. Aréna není touto změnou nijak ovlivněna a bude nadále fungovat jako do teď.

Nová podoba Wild formátu

O starých a nových kartách

Další významná změna se týká expanzí, které vypadnou ze Standard formátu (v tomto roce Naxx a GvG). Tyto expanze nepůjdou nadále koupit v obchodě ani za goldy, ani za reálné peníze. Solo Adventury bude možné stále hrát, ale pouze pro ty, kteří vlastní alespoň jedno křídlo (další křídla bude možné dokoupit za goldy jako do teď). Ti, kteří nebudou vlastnit ani jedno křídlo, mají smůlu a už nebudou mít šanci si je koupit. Karty ze Solo Adventure bude možné vycraftit za obvyklé množství dustu, stejně tak je bude možné disenchantovat.  

Jak již bylo řečeno, Basic a Classic set budou trvalou součástí Standard formátu, a proto Blizzard ohlásil rebalancování těchto karet, což samozřejmě ovlivní i Wild formát a Arénu.

Více deck slotů

Zní to trochu směšně, ale rozšíření počtu deck slotů, po kterém komunita tak dlouho volala, je v tomto přívalu změn téměř podružnou záležitostí. Nové číslo počtu deck slotů bude 18 a rozšíření obdržíte jen, pokud máte odemčeno všech devět hrdinů. Háček je ovšem v tom, že toto číslo je společné pro oba formáty, takže jsme si příliš nepolepšili a máme devět deck slotů na jeden formát.

Nová podoba deck slotů

Zajímavosti, upřesnění, dotazy hráčů

  • Standard formát bude oficiálním formátem e-sportu, tzn. hlavně pro Hearthstone Championship Tour.
  • Ve Standard formátu se nemůže objevit karta, která je součástí vyřazené expanze, ani prostřednictvím náhodných efektů např.: skrze Jeweled Scaraba, Confessor Paletress apod.
  • Pro card backy žádné omezení neplatí a všechny bude možné používat ve všech formátech.
  • Omezení neplatí ani pro hrací plochy (boardy). Boardy z GvG i Naxxramasu budou stále v oběhu ve všech formátech.
  • Vývojáři prozatím neplánují znovu vydávání karet, které jsou ve vyřazených expanzích, ale v budoucnu se to může stát (např. že by byl Dr. Boom znovu v jiné expanzi).
  • Počítadlo vítězství k dosažení zlatého portrétu hrdiny bude sdílené pro oba formáty.
  • Disenchantování karet z vyřazených expanzí přinese normální množství dustu, nikoliv plnou. Pouze nerfnuté karty lze disenchantovat za plnou cenu dustu.
  • V Arénách bude možné získat pouze balíčky ze Standard formátu.
  • Karty ze Solo Adventure, které jsou stále součástí Standard formátu (tzn. BRM a LoE), nepůjdou vycraftit.
  • Pokud si dokoupíte další křídla Naxxramasu až po vydání updatu, dostanete karty za výhru nad bossy stejně jako nyní.
  • Pokud disenchantnete kartu z Naxxramasu, nemůžete ji získat zpět prostřednictvím souboje s bossem.

Ohlasy

  • Brian Kibler prozradil, že byl součástí skupiny členů komunity, kteří byli už v září minulého roku zasvěceni do tohoto plánu na zavedení nového formátu, a mohli tak přidat své komentáře.
  • Naprostá většina profesionálních hráčů se o změně vyjadřuje pozitivně.
  • Podle názorů hráčů je potřeba nerfnout poměrně velké množství karet z Basic a Classic setů, jelikož jsou příliš OP na to, aby zůstaly ve Standard formátu napořád. Jako nejproblematičtější se jeví karty pro Druida, zejména Force of Nature + Savage Roar.
  • Noxious očekává vzestup aggra, zvláště Aggro Shaman neztratí nic ze své síly, naopak odstraněním defenzivních karet, jako jsou Antique Healbot a Sludge Belcher, jedině získá.
  • Trump si rovněž všiml odstranění klíčových defenzivních karet a očekává, že v další expanzi budou karty, které je nahradí.
  • Kolentovi se nelíbí úplné znemožnění přístupu k Naxxramasu těm, kteří nemají zakoupeno ani jedno křídlo. Je to totiž místo, kde se noví nebo slabší hráči mohou přiučit.
  • Noxious očekává, že Wild formát bude daleko méně balancován a postupem času tak v něm mohou vznikat bláznivé decky a comba. Blizzard ohlásil, že bude balancovat oba formáty.
  • Kripp podotýká, že expanze už asi nebudou vydávány na konci roku, protože by neměly příliš velký účinek na metu, naopak očekává expanzi před Blizzconem, aby na Blizzconu byla "čerstvá" meta.
  • Kripp očekává, že u karet, které vypadnou ze Standard formátu, je nulová pravděpodobnost, že budou nerfnuty.

Trump ukazuje, které karty už nebudou ve Standard formátu dostupné, a jak to ovlivní metu

Tipy a Triky

Možná jste stále zmatení a nevíte, co právě dělat, takže tady je pár tipů, jak nyní postupovat:

  • Necraftěte žádné karty z GvG. Všechny návody na craftění, co najdete na internetu, jsou nyní zastaralé.
  • Kupte alespoň první křídlo Naxxramasu. Poté můžete kdykoliv dokoupit další křídla, ale pokud nebudete mít první křídlo do příchodu updatu, tak se vám jeho brány uzavřou navždy.
  • Pokud budou nerfovány nějaké karty, které vlastníte, vyplatí se je disenchantnout. Dostanete plnou cenu v dustech, takže je můžete kdykoliv vycraftit zpět, ale mezitím je můžete získat v balíčku a vydělat nemalé množství dustu. 


Naposledy upravil/a Tetrisek 05.02.2016 v 15:26:56.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Darklifer 15.02.2016 12:19

Virty
Budeme vopred informovaný ktoré karty budú nerfnuté ?
Určitě o tom vydáme článek, jakmile to bude dostupné.

Virty 12.02.2016 00:53

Budeme vopred informovaný ktoré karty budú nerfnuté ?

reve 07.02.2016 06:41

Lumik
GvG karty budou dostupné pro craftění, pouze nepůjdou koupit balíčky. Větší nákup GvG balíčků bych doporučil pouze, pokud vám jich chybí opravdu hodně. Pokud potřebujete nějaké specifické karty, je efektivnější si je vycraftit.
Aha tak to je potom jasny...myslel jsem, zd nepujdou ani craftit...mam jich pomerne dost, takze vse schovam na novou expanzi

Lumik 06.02.2016 19:07

reve
Proc necraftit karty z GvG, kdyz uz pak nebude nikdy moznost je ziskat?Neni lepsi ted utracet vsechny goldy prave za GvG packy?
GvG karty budou dostupné pro craftění, pouze nepůjdou koupit balíčky. Větší nákup GvG balíčků bych doporučil pouze, pokud vám jich chybí opravdu hodně. Pokud potřebujete nějaké specifické karty, je efektivnější si je vycraftit.

reve 06.02.2016 15:48

Proc necraftit karty z GvG, kdyz uz pak nebude nikdy moznost je ziskat?Neni lepsi ted utracet vsechny goldy prave za GvG packy?

Lakai84 06.02.2016 09:04

Ale jo, proč ne, aspoň spestření a je to v TCG běžná věc, karet je tam už dost, ale měli by spíš zapracovat na 2vs2

dexter24 05.02.2016 16:53

Jenom chci ještě dodat, že znovu-vydávání karet vývojáři neplánují - zatím. Kdyby udělali třeba nějaký druhý sludge belcher - to by pak ve wild modu mohli lidi použít tu samou kartu 2x (leda že by to bylo nějak ošetřeno). Jsem zvědavý jak se s tím v budoucnu poperou, ale formaty vítám jednoznačně, každá další expanze by byla akorát větší a větší chaos v competitive.

ejpon 05.02.2016 15:46

Není důvod necraftit karty z GvG... pokud se zaměříte na wild, budete moct nadále hrát všechny expanze

Crywolf 05.02.2016 15:42

Crywolf
Takže ji disnu a zahraju si adventure, získám kartu a opět ji disnu a takhle do zblbnutí?
Aha sakra já řetl můžete pardon

Crywolf 05.02.2016 15:41

Pokud disenchantnete kartu z Naxxramasu, nemůžete ji získat zpět prostřednictvím souboje s bossem.
Takže ji disnu a zahraju si adventure, získám kartu a opět ji disnu a takhle do zblbnutí?

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet