Jiné karetní hry – konkurence Hearthstone

Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers

Tato hra, vycházející z nejrozšířenější sběratelské karetní hry Magic the Gathering, bude minimálně zpočátku velkou konkurencí. Vyšla v roce 2009, takže již má svou hráčskou základnu, která dnes čítá něco okolo 12 miliónů hráčů. Obsahuje mnoho herních módů, nevýhodou pro některé však může být to, že si hráč svůj balík karet neskládá, hraje pouze s již vytvořenými balíky, kterých je však velké množství a odemykají se postupně. Na pocit ze hry, kterou vám vyhraje unikátně složený balík, však můžete v této online hře zapomenout. Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers 2014, nejnovější kus z této edice, si můžete zahrát na mnoha platformách: PC, Xbox 360, PS 3, iOS a Android, oproti Hearthstone tedy máte na výběr mnohem širší paletu zařízení, na kterých hru spustíte. Hra vychází jako každoroční série, za každý díl zaplatíte cenu okolo 10 dolarů. Dostupná je na Steamu, případně v obchodech pro jednotlivé platformy.

Browserové F2P online karetní hry

Zde zmíním více různých dalších her, které můžete hrát přímo ve svém prohlížeči bez nutnosti cokoliv instalovat. Jednou z takových her je například Ederon. Její principy jsou v lecčems podobné právě Hearthstonu, například F2P model, kdy ovšem získávání herní měny (shodou okolností opět goldy) trvá při hraní „free“ velmi dlouhou dobu. Abyste zabránili frustraci, že se vám goldy nehromadí, můžete si je nakoupit, případně získat pozváním přátel do hry. Jedná se o typickou TCG hru, můžete tedy své karty nabízet či nakupovat v aukci, kde tak utratíte své těžce nabyté goldy, případně si je přivyděláte. Herní princip je trošku odlišný, neboť v této hře nevyvoláváte žádné spojence (minions nebo allies v jiných hrách), v podstatě bojuje pouze váš hrdina proti soupeřovu hrdinovi za pomoci zbroje, zbraní a kouzel. Komu by právě spojenci chyběli, vězte, že zbraně i zbroj je svými statistikami i funkcemi prakticky nahrazují. Podobně jako v jiných hrách probíhá boj za pomoci povedených animací. Díky zabudované funkci Replay můžete zjistit, jakou strategii hrají jiní hráči, případně se poučit z jejich chyb. Více o hře Ederon na http://ederon.com/.
Abych vás trochu zmátl co se názvů týče, dalsí F2P browser hrou je Eredan iTCG. I zde fungují klasické principy TCG her, souboje jsou však kratší (tradiční PvP boj trvá kolem 4 minut). Aktuálně hra obsahuje kolem 2 000 karet, které můžete zařadit do své sbírky. Jejich animace mají dobře známý manga styl. V rámci kampaně můžete v bojích proti počítačem ovládaným oponentům objevovat příběh hry. Ta také podporuje systém klanů, ve kterých můžete diskutovat se svými spoluhráči, získavat zkušenosti pro svůj klan a odemykat speciální klanové trofeje. Zahrát si můžete proti zhruba 2 milionům dalších hráčů. Více informací najdete na http://itcg.eredan.com/.
Na závěr prohlížečových her uvedu ještě dvojici poněkud odlišných her. První z nich je Urban Rivals. Od ostatních karetních her se dost liší už jenom tím, že ve vašem balíku je pouze osm karet, z nichž se 4 náhodné účastní bitev. Je tedy mnohem méně variabilní než ostatní hry. Mnoho hráčů si však získala díky zajímavé komiksové grafice a právě své jednoduchosti. Co naopak dokáže mnohé od hry odradit je nemožnost dostat se pořádně na stránku hry, kde by si uživatel mohl bez samotné registrace do hry přečíst, co ho vlastně čeká. Existuje tu i jistá snaha o češtinu v registračním formuláři, která bohužel občas přechází do jakéhosi českoanglického mišmaše. Hru si můžete vyzkoušet na http://urban-rivals.com/. Druhou odlišnou hrou je Coraabia. Tato hra je teprve ve fázi beta testování. Mnoho hráčů z našich končin si však jistě získá českou lokalizací, neboť se jedná o karetní hru od českých autorů ARK8. Hra je jednoduchá na pochopení – každý hráč odkryje vrchní kartu balíku, která má 4 různé vlastnosti (Nebezpečnost, Vitalita, Inteligence a Karma). Hráč, který vyhrál předchozí souboj, vybere podle své karty 1 vlastnost, ty se porovnají a karta, která má vyšší hodnotu dané vlastnosti, přinese svému majiteli určité množství bodů. Takto by hra byla extrémně jednoduchá, proto zde existuje spousta "trikových" karet, které mohou zvýšit danou vlastnost, vyměnit soupeři kartu za jinou z jeho balíku nebo jinak ovlivnit hru. Celkově se tedy jedná o velmi komplexní souboje. Problémem hry je zatím malé množství hráčů, takže najít soupeře netrvá vteřiny jako jinde, ale někdy i více než minutu. Kladně však hodnotím úvodní Tutorial, který české hráče právě díky české lokalizaci (s občas velmi osobitými slovními obraty) důkladně připraví na následující ostré souboje. Hra je k vyzkoušení na http://beta.coraabia.com/.

Hex: Shards of Fate

Hex: Shards of Fate je hra, která je, podobně jako Hearthstone, stále ve vývoji. Bude zahrnovat jak PvP, tak PvE souboje. Svého hrdinu si vytvoříte z 8 různých ras a 6 herních tříd, což je samo o sobě zajímavým prvkem. Trochu pikantnosti do souboje her Hearthstone a Hex přináší i fakt, že firmou produkující Hex je společnost Cryptozoic Entertainment. Komu tento název nic neříká, tato firma produkuje od roku 2010 hru World of Warcraft: Trading Card Game, díky čemuž rozhodně má s karetními hrami velkou zkušenost. Zajímavý byl i výsledek tohoto projektu na Kickstarteru – místo požadovaných 300 000 dolarů se podařilo vybrat celých 2 278 255 dolarů, tedy 759% požadované částky! Dá se tedy počítat s tím, že si při vydání hra také rychle najde svou hráčskou základnu. Počítá se s F2P modelem, ale bude možné za úplatu využít tzv. VIP členství. Na rozdíl od Hearthstone bude tato hra TCG, tedy hra, ve které bude umožněno vyměňovat či prodávat karty, což je dle mě také hlavní možný kámen úrazu – ceny silných karet se mohou vyšplhat do nebeských výšin (v čemž je pro znalce WoW: TCG firma Cryptozoic specialistou, neboť v době jejího působení se v této hře objevily i karty, které dosahovaly ceny i více než 100 dolarů za kus). Když se pak nový hráč podívá, kolik musí investovat do karet, aby mohl hrát na konkurenceschopné úrovni, může si své působení v této hře rychle rozmyslet. Více o této ambiciózní hře najdete na http://hextcg.com.

Exkluzivity mobilních platforem

Android a iOS mají také některé své exkluzivní tituly. Jako karetní hra se například tváří hříčka Cerberus Age, která mě však nakonec zklamala, protože funguje pouze na principu shodném s hrami Gladiatus, Shakes and Fidget: The Game – hra pouze vyhodnotí sílu vaší hlavní karty, poté oponentovu kartu a duel končí. Rovnou tedy od této hry popojedu dále. Plnohodnotnou karetní hrou je Order and Chaos: Duels. Tato povedená hra pochází od tvůrců mobilní MMORPG hry Order and Chaos, v čemž můžeme vidět lehkou paralelu právě s Hearthstone. Byť se to nezdá, svým modelem je mu také velmi podobná. Karty nemůžete se soupeři vyměňovat, musíte si je sami získat. Nepotřebné karty však můžete využít v Alchemy systému, kde z mnoha nepotřebných vyrobíte náhodnou novou (se šancí získat některé unikátní kousky). Karetní typy jsou následující – spojenec, zbroj, zbraň, kouzla a „posílení“ (Enchantment), které nepůsobí na pouze na spojence, na kterého ho přidáte, ale na celé pole. Na hrací ploše totiž máte celkem 5 polí, kam můžete vyvolat své spojence. Jejich souboj proběhne pouze v rámci protějších polí (dokud není schopností definováno jinak) a pokud spojenec na protějším poli chybí, probíhá útok na soupeřova hrdinu. To nabízí mnoho příležitostí k taktizování. Váš hrdina prochází systémem úrovní, které odemykají vyšší počet životů nebo počet karet v balíku, což ale pro PvP přináší značný problém – pokud narazíte na oponenta s vyšší úrovní (a třeba o 10 vyšším počtem životů a karet), je velmi složité ho porazit. Jedná se opět o F2P hru, kamenem úrazu však je extrémně vysoká cena karet za reálné peníze – zatímco v Hearthstone vám stačí 20 Kč, abyste si koupili balíček karet, pro podobný nákup v této hře musíte vysolit celých 160 Kč (opět připomínám, že karty dále měnit nemůžete, a pokud se vám dané karty nehodí, můžete je maximálně tak utopit v alchymistickém kotlíku). Těžko sehnatelné epic a rare karty, které bez nákupu za reálné peníze získáte jen zřídka (ale máte samozřejmě možnost je získat i bez placení, jen počítejte s dlouhou dobou), jsou v porovnání s common a uncommon kartami zatraceně silné, když narazíte na platícího soupeře, můžete namáhat své mozkové závity jak chcete, dříve nebo později se vytasí s kartou, která mu vyhraje hru. Nicméně pokud chcete na svém mobilním telefonu vyzkoušet Hearthstonu co nejpodobnější hru, tuto mohu doporučit. Jen počítejte s až překvapivě vysokou spotřebou baterie (podle propočtů vychází vyšší než při sledování HD filmů nebo dokonce hraní GTA III pro Android).

World of Warcraft: Trading Card Game a jiné karetní hry

Ne každého může lákat jen hraní po internetu. Sedět s oponentem tváří v tvář a snažit se ho svým výrazem donutit k chybě má jistě mnohé výhody, nese však ruku v ruce i problémy. Skutečné karty totiž těžko získáte zdarma formou F2P modelu. Jako první příklad zmíním World of Warcraft: Trading Card Game, která má největší potenciál chytit hráče, kteří se o svět Warcraftu zajímají. Právě pro hráče WoW totiž existuje o motivaci víc vyzkoušet toto „karetní WoWko“ – s trochou štěstí můžete získat mnoho různých Loot karet, které samy o sobě mají velkou hodnotu a ve hře vám mohou přidat pety, mounty či jiné exkluzivní věci. Opět tu je mnoho dalších her, jako oblíbené Magic: the Gathering, Yu-Gi-Oh nebo Pokémon TCG. Jejich velkou nevýhodou oproti online hrám je právě nutnost mít oponenta po ruce, není možné se tak například po cestě do práce připojit přes internet k soupeři a odehrát si rychlou hru. I tak však mají obrovskou základnu hráčů po celém světě.

A proč tedy hrát Hearthstone?

Díky inspiraci světem Warcraftu si Hearthstone: Heroes of Warcraft jistě získá mnoho hráčů World of Warcraft. Budou mít možnost si dané postavy zařadit do rozsáhlé historie tohoto světa a tak se k těmto postavám mnohem více přiblížit. Lákadlem je i možnost „rozkládání“ nepotřebných karet a vytváření nových ze získaných surových materiálů. Podle dosud dostupných videí je navíc tato hra snadná na pochopení a podpořená poutavými animacemi, které vypadají lépe než v ostatních hrách. V začátku bude muset překonat mnoho překážek, například nedostatek různých karet oproti déle působícím hrám a tedy i menší variabilitě, karty však budou časem přibývat. Na rozdíl od MMORPG hry World of Warcraft zkrátka nevstupuje na téměř prázdný trh, naopak si musí vydobýt svou pozici v již existujícím prostředí. Detailnější rozbor o celém potenciálu této hry očekávejte v jednom z mých příštích článků. Jen čas ukáže, jak se v dané konkurenci Hearthstone prosadí. Chtěli byste ostatním hráčům svou oblíbenou hru doporučit? Nebo snad podle vás na seznam některá nepatří? Nebojte se své připomínky vyjádřit v komentářích.

Naposledy upravil/a Bellatrix 20.08.2013 v 20:04:23.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Fash153 16.11.2013 21:42

Jeste je treba doplnit, ze pro Windows je na Steamu taky Might & Magic Dueal of Champions na F2P bazi.

Kobzol 15.10.2013 17:23

Na rozdíl od MMORPG hry World of Warcraft zkrátka nevstupuje na téměř prázdný trh
Nemyslím, že WoW vstupovalo na téměř prázdný trh :-D I když s jeho příchodem se ten trh razantně zvětšil :-)

Blam 12.09.2013 22:21

Cílem článku nebylo sepsat úplně všechny hry, pouze některé z nich. Přeci jen, jsme web o Hearthstone, ne o všech karetních hrách

M1Dl0 12.09.2013 22:02

A ještě doplním...Scrolls

M1Dl0 11.09.2013 15:42

Ještě doplním...Magic: The Gathering - OnlineMagic: The Gathering - TacticsMight & Magic: Duel of ChampionsShadow EraCard Hunter (nyní closed beta)Solforge (nyní open beta na Steamu)Elements

SlavoK 11.09.2013 14:07

nechápem ako ste mohli zabudnúť na http://www.kingdomsccg.com/ - v súčasnosti najlepšia browserová kartovka

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet