Jak vytvořit fungující deck

Na internetu se povalují hromady již vytvořených decků, jenže i zkušenější hráči postrádají některé potřebné karty, natož pak začátečníci, kteří si musí vystačit s těmi základními. Avšak s potřebnými znalostmi a dobře sestaveným deckem můžete porazit i balík s mnohem dražšími kartami a není lepšího pocitu, než když control warriora nabušeného legendárkami dorazí prostý Elven Archer.

Slovníček

Ještě než se pustíme do samotného vysvětlování, je potřeba porozumět některým výrazům:

Early game, mid game, late game – Označení částí hry, rozdělení je na základě počtu mana krystalů, které máte k dispozici, a je zhruba takto: early – 1-4, mid – 4-8 a late – 8+.

Removal – Karta, obvykle spell, který slouží k odstranění miniona ze hry např. Backstab, Cleave nebo Flamecannon. Výjimečně může být removalem i minion např. Patient Assasin.

Premium (hard) removal – Removal, který zničí miniona bez ohledu na jeho počet životů např. Hex, Polymorph, Siphon Soul.

Burst – Damage, který můžete udělit nepřátelskému hrdinovi přímo z ruky. Může se jednat o spell, např. Fireball, Mind Blast, nebo o miniony s charge efektem např. Wolfrider, Argent Commander. Některé spelly se dají použít jako removal, pokud jsou použity na miniony, i jako burst, pokud jdou přímo na hrdinu.

Finisher – Jedná se burst, který je použit k doražení protivníka. Může mít i negativní efekt, který ale už nebude relevantní, jelikož hra skončila. Např. Leeroy Jenkins, Arcane Golem nebo Pyroblast.

Typy decků

Prvním krokem k vytvoření decku je zvolení stylu, jakým chceme hrát. Existuje pět typů decků, každý s jiným stylem hraní. Jsou jimi:

Aggro – Spoléhá na prvních pár kol, kdy zatlačí protivníka do defenzívy a ideálně mu sebere i značnou část životů. S postupujícím časem dramaticky ztrácí na síle. Aggro vždy začíná s malými rychlými miniony (o rychlosti karet viz níže) a v pozdější fázi se spoléhá na finální burst. Jelikož agresivní decky pracují s minimem karet v ruce a téměř se nestarají o board control, jsou velmi lehké na hraní i pro nezkušeného hráče.

Midrange – Tento typ decku získává převahu ve střední fázi hry, tedy zhruba od čtvrtého do osmého kola. Tehdy se uplatní minioni s velkými staty, popřípadě se silným battlecry nebo deathrattle efektem. Díky nim získá rozhodující převahu, na kterou není soupeř schopen odpovědět. Obtížnost hraní midrange decku záleží na classe, obecně můžeme říci, že je nižší než u control, ale větší než u aggra. Nejpřívětivější pro začátečníky je midrange paladin.

Control – Nejpomalejší z decků sází na pozdní fázi hry a drahé miniony. Do té doby musí zpomalovat agresi soupeře čištěním stolu pomocí spellů a tauntů. Většina control balíků má i nějakou formu léčení. Některé control decky spoléhají na konkrétní kartu, většinou legendárku, jiné na totální vyčerpání soupeře a výhru v super late game či na fatigue. Tento typ decku je poměrně náročný na hraní, protože se obvykle musíte rozhodovat mezi několika možnostmi, případně najít ideální řešení v množství karet, které máte v ruce.

Combo – Zvláštní typ decku, který spoléhá na specifickou kombinaci karet. Zprvu se chová jako control a vyčkává, než mu přijdou na ruku všechny části comba. Zahrání comba by mělo mít zdrcující účinek a přinést buď okamžité vítězství, nebo rozhodující převahu. Comba mohou být velice rozdílná a stejně tak i tempo a styl hry decku. Combo decky jsou většinou velice náročné na hraní, vyžadují dobré uvažování, předvídavost, přehled o svém i soupeřově decku a v neposlední řadě trpělivost, jelikož combo je nutné zahrát ve správný moment. Začátečníkům se tento typ decku rozhodně nedoporučuje.

Tempo – Poměrně přímočarý typ decku, který se po celou dobu hry snaží udržet vysoké tempo. To znamená, že má vždy na stole miniony, má pořád s čím hrát a může tedy i výhodně tradovat. V tempo decku bývá hodně minionů, převážné rychlých a levných, rovněž tu můžeme nalézt utility miniony s různým efektem, kteří pomáhají udržet tempo např. Argent Protector, Voidcaller nebo Defender of Argus. Tempo deck by se měl snažit čistit board, jelikož nemá dostatečný burst, aby dorazil protihráče i po ztrátě tempa.

Čistě teoreticky u všech class lze těchto pět decků vytvořit, avšak k tomu je potřeba hodně vynalézavosti a specifické karty, většinou se vzácností Epic (fialové). Jednotlivé classy jsou svou Hero Power a classovými kartami předurčeny k určitým typům decků. K tomuto výčtu pro přehlednost využijeme tabulky:

  Aggro Midrange Control Combo Tempo
Druid    
Hunter      
Mage    
Paladin      
Priest      
Rogue      
Shaman  
Warlock      
Warrior      

Value karty

Když už máme zvolenou classu a styl, kterým chceme hrát, můžeme se konečně podívat na karty. S výběrem těch správných nám pomůže určení tzv. value, neboli hodnoty, karty. Value vzorec, který vymyslel známý hráč a streamer Trump, zní takto:

(cena karty x2) +1 = útok + životy + cena efektu

např. Chillwind Yeti – cena 4, útok 4, životy 5, bez efektu => (4 x 2) + 1 = 4 + 5 

Efekt Cena
Taunt 1
Spell Damage 1
Stealth 1
Silence 2
Draw Card 2
Windfury 2
Charge 2
Divine Shield 3

Battlecry a deathrattle efekty posuzujeme individuálně pomocí srovnání s jinými kartami s podobným efektem. U karet, které vytváří dalšího miniona jednoduše spočteme staty dohromady. Pokud se u dané karty rovnice nerovná, pravděpodobně není příliš dobrá. Jako u všeho i zde platí výjimky, které objevíte s přibývajícími zkušenostmi. U karty si musíme dát pozor i na rozvržení statů. Obecně je lepší, když má minion lehce větší počet životů než útok. V takovém případě dokáže zabít o 1 manu levnějšího miniona a sám zůstat naživu, což je to, čeho chcete docílit.

Příklad: Máme dvě karty se stejným součtem statů i efektem – Sen'jin Shieldmasta a Mogu'shan Warden, přesto je jeden znatelně lepší než druhý. Sen'jin má 3/5, což znamená, že může efektivně tradovat miniony se staty až do 4/3. Do této kategorie spadají všechny 1 a 2 dropy (s výjimkou Millhouse Manastorma) dále většina 3 dropů i některé 4 dropy. Mogu'shan Warden má 1/7, takže může tradovat až do 6/1, což nám dává daleko menší množinu složenou převážně z 1 dropů + Magma Rager. Dokázali jsme tak, že Sen'jin je očividně lepší kartou.

Rychlost karty

Může se to zdát divné, ale karta má i svou rychlost. Ta udává, zda vám zahrání karty přidalo, nebo ubralo tempo. V decku byste měli mít karty obou typů, obecně platí, že v rychlých decích je většina rychlých karet a v pomalých naopak.

Pomalé karty jsou takové, které svou celkovou hodnotu nemají ihned po příchodu na board. Typickým příkladem jsou karty s deathrattle efektem. Tyto karty dočasně uberou tempo, jelikož mají menší staty, než karty rychlé, ale mají dodatečnou hodnotu v dalších kolech. Pomalé karty je dobré hrát, když máme board pod kontrolou a nepotřebujeme zvyšovat tempo.

Rychlé karty přidávají tempo a urychlují hru. Jedná se o miniony s velkými staty, nebo battlecry či charge efektem. Rychlá karta by měla buď vyrovnat soupeřovo tempo, nebo ho přímo zatlačit do defenzívy. Rychlé karty jsou většinou větší hrozbou než karty pomalé a při čištění boardu se odstraňují jako první.

Příklad: Zadívejme se na obrázek dole. Máme tři hratelné karty, pozice na boardu je nepříznivá, navíc nás ohrožuje nepříjemný windfury minion. Potřebujeme srovnat soupeřovo tempo, takže bychom měli zahrát rychlou kartu, ale která to je? Piloted Shredder je určitě karta pomalá. Nevytváří žádnou hrozbu a soupeř ji bude ignorovat, navíc od ní nemůžeme očekávat ani výhodný trade. Spellbreaker sice odstraní soupeřovu hrozbu, ale žádné tempo nám nepřidá, jelikož soupeř výhodně vymění 3/2 za 4/3. Nejlepší kartou k zahrání je tak Mechanical Yeti, který slibuje výhodný trade a je zde velká šance, že zůstane na stole. Sice neodstraníme hrozbu, takže ji soupeř může ochránit třeba tauntem, ale v takovém případě máme v záloze Spellbreakera. Z Yetiho tak určitě vydolujeme solidní value a získáme potřebné tempo.

Draw mechanika

Na lízání karet, neboli draw, se často zapomíná, ačkoliv je velice důležité. Draw mechaniku potřebují všechny decky, každý z jiného důvodu. Aggro a tempo rychle vyhazuje své karty, takže je potřebuje zase rychle doplnit, aby mohlo pokračovat v ofenzívě. Midrange a control potřebuje nacházet odpovědi na soupeřovu hru a combo deck se musí prolízat ke combu. Není nic smutnějšího, než combo deck bez draw mechaniky, jinak totiž combo do ruky nedostanete. Způsobů, jak dolíznout karty, je několik:

1) Dolíznutí na začátku kola.

2) Karty s efektem Draw a card. Je jich celá řada od Acolyte of Pain přes Nourish až po ubohou Homing Chicken.

3) Vytvoření kopie karty. Jedná se vlastně o nepravé draw, jelikož nelízáte z vlastního balíku, ale vytváříte zcela novou kartu skrze např. Duplicate, Thoughtsteal, Lorewalker Cho.

4) Krádež soupeřovy karty. I zde můžete namítnout, že se nejedná o draw, ale získáváte novou kartu a ji máte rovnou ve hře, takže ušetříte nejen kartu, ale i manu za její zahrání. Takové karty jsou např. Mind Control Tech, Kezan Mystic nebo Cabal Shadow Priest.

Win conditions

Takže už víme, co že to chceme hrát, jaké karty vybírat, ale ještě než začneme skládat náš deck, musíme si ujasnit, jak vlastně chceme vyhrát, musíme určit win conditions. Můžeme si říci, že vyhrajeme prostě value převahou svých karet, což je samozřejmě legitimní, ale nejde to použít na všechny decky. Je potřeba se zamyslet, jakým způsobem váš deck vyhraje proti všem výše zmíněným typům decků. Může to být rychlý rush, nebo naopak výhra na fatigue, vaše výhra může záviset třeba i na jedné kartě, ale musíte k tomu mít deck uzpůsoben. Součástí, nebo i jedinou částí win conditions může být i finisher.  Rovněž musíme počítat s tím, že vše nemusí jít podle plánu. Můžeme ztratit tempo nebo mít na ruce špatné karty, takže soupeř získá silnou pozici na boardu. Pro takové případy je dobré mít nějakou záchranou kartu nebo combo, které nás znovu vrátí do hry např. Brawl, Equality + Consecration.

Synergie

Karet je velké množství se spoustou různých efektů, které se dají navzájem kombinovat. Využívat synergii karet je velice důležité a nemusí se jednat jen o ty očividné jako třeba mech nebo beast, ale můžete kombinovat i zcela odlišné karty do nečekaného comba, které dostane soupeře na kolena. Nebojte se experimentovat, combo třeba může nahradit kartu, kterou vaše classa postrádá. Zoufáte si, že paladin nemá hard removal? Použijte Aldor Peacekeeper (nebo Humility) + Stampeding Kodo. Irituje vás, že Voidcaller vám vždy vytáhne Lorda Jaraxxuse? Přidejte do decku Crazed Alchemist a najednou máte nečekaný finisher. Takových kombinací je mnoho a jen čekají, až je objevíte. Proto buďte kreativní a nenechejte se odradit počátečními neúspěchy.

Mana křivka

Poslední částí deckbuildingu je hlídání mana křivky. Není to úplná nutnost, ale je dobré se podívat, zda má váš deck solidní mana křivku alespoň podle oka. Měli byste mít pro každé kolo minimálně jednoho hratelného miniona, kterého skutečně můžete v daném kole zahrát. Mana křivka se dá do určité míry ošálit např. použitím Wild Growth nebo ponecháním Coin do kola, kde nemáte co hrát, ale to nejde vždy, takže mana křivku nepodceňujte.

Příklady mana křivky (zleva aggro, midrange, control)

 

Příklad

Po náročném studiu si pojďme konečně vytvořit nějaký deck. Řekněme, že jsem začínající hráč, hrající pár dnů či týdnů, nemám Naxxramas ani moc karet. Chtěl bych hrát control, a jelikož jsem našel v balíčcích pár paladinských karet, tak to bude control paladin. Nejdříve si řekněme naše win conditions. Nemám žádnou OP legendárku, která by mi sama vyhrála hru, takže budu muset soupeře utahat a odstranit všechny jeho hrozby. Budu tedy potřebovat hodně removalů a healing. Samozřejmostí je tedy Consecration, Hammer of Wrath a Truesilver Champion jako stěžejní paladinské basic removaly. Na velké miniony poslouží Humility a Equality, na malé bude muset stačit Elven Archer a Noble Sacrifice. O healing se postará Guardian of Kings, ale jelikož je v basic kartách málo dobrých tauntů, obávám se, že bych nemusel přežít do sedmého kola, přidám tedy jednoho Antique Healbota. Nyní musíme vyřešit card draw. Nejsem zrovna fanoušek karty Blessing of Wisdom, proto použiji Loot Hoardera a Acolyte of Pain, kteří vyřeší i miniony pro druhé a třetí kolo. Nakonec potřebujeme něco a utlučení protivníka, k tomu poslouží value mimoni, které máme k dispozici, takže Chillwind Yeti, Sen'jin Shieldmasta, Boulderfist Ogre. Vyhneme se War Golemovi, jelikož všichni hrají Big Game Huntera, přidáme Stormwind Champion a Blessing of Kings, protože mají synergii s ostatními kartami a Hero Power, a v jednom packu jsem otevřel Muster for Battle, který se hodí do decku, tak proč ho nepřidat. Nakonec se podíváme na mana křivku, která sice není dobrá, máme spoustu 4 dropů, ale jelikož nemáme příliš na výběr, tak situaci vyřešíme tím, že si Coin vždy necháme na třetí kolo. A voilà deck je hotový, stačí pouze otestovat.

Příklad 2.

Nyní už jsem zkušený hráč, který muže stvořit, co si jen zamane, jenže já nechci žádný mainstream, chci něco originálního, aby si můj protivník řekl: „Tenhle týpek má super deck.“ K tomu potřebuji nějakou ideu. Má idea je využít tempo swing comba Echoing Ooze + Blessing of Kings. To je ale poněkud málo, navíc je náchylné na silence. Proto k tomu přidám dávno zapomenutého Blood Knighta, který má stejné vlastnosti jako combo zmíněné výše. Mám tedy šest karet, které mi vyhrají hru, neboli win conditions. Jelikož combo stojí šest many, bude se jednat o midrange deck. Přidám pár nabíječů pro Blood Knighta – Argent Squire, Shielded Minibot a Enhance-o Mechano, několik removalů hlavně proti velkým minionům, kteří by ohrozili moje 5/6 Ooze a 6/6 Blood Knight. Počáteční alespoň malé card draw zajistí Acolyte of Pain v late game potom Lay on Hands. Přesto je to poněkud málo card draw a budu muset dávat pozor, abych se nevyházel příliš rychle. Proti aggru přidám Defender of Argus, který má synergii i s Echoing Ooze, proti Handlockům a Druidům postavím Black Knighta. Loatheb ochrání můj board nebo na kolo zastaví spell balíky jako je freeze mage. Nakonec se podíváme na mana křivku, která je v tomto případě docela pěkná, ačkoliv trochu mate, protože Echoing Ooze zde není 2 drop, ale 6 drop. Deck je hotov a musím říci, že i po otestování je to jeden z mých oblíbených.

 Shrnutí

  • Ujasněte si, co chcete hrát a jak to chcete hrát. Kombinování stylů není dobré, pokud nemáte nějakou speciální ideu.
  • Vždy mějte v decku card draw mechaniku. Ke hraní potřebujete karty, ať máte jakýkoliv deck.
  • Musíte vědět, jaká je vaše win condition a ujistěte se, že k tomu máte postavený deck.
  • Karty v decku by spolu měly spolupracovat, náhodné seskupení karet dobrých karet je horší, než špatné karty se synergií.
  • Nepodceňujte mana křivku, právě ona možná může za to, že váš deck nefunguje.
  • Přizpůsobte deck aktuální metě a otestujte ho proti různým soupeřům.
  • Buďte kreativní a hledejte nové kombinace karet. Nenechte se odradit počátečními neúspěchy.

 

 

 

 


Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

lojza 21.02.2015 14:39

Jak jsem ja delal balik na zacatku:Vybral jsem si classProlistoval jsem si několikrát dokola všechny karty, které jsem mel.Řekl jsem si, co by asi mohlo fungovat: Mel jsem maga, takze jsem si vzal například azure draky na +spell power, 2 firebally, 2 pyra, 2 frost bolty a podobne...pak jsem vzal 2 blizardy a 2 flamestrike na cisteni.Po casem jsem zjistil, ze například 2 flamestrike jsou zbytecne, a ze 1 mam nahradit radsi necim, cim si nalizu karty. A timhle stylem jsem se prokousal k baliku, který pomerne dlouho vcelku fungoval. Rozhodne to chce nejprve se seznámit s kartama a uvědomit si, ze nejde jen házet věci bez ladu a skladu proto, ze se zdaji byt vyborne. A ještě 1 rada pro zacatecniky: Je lepsi byt opatrny a pocitat s horsim, nez byt zbytecne oprimisticky a spoléhat se na to, ze zrovna tato jedna věc se urcite povede. Tedy radsi zaradit nejake karty s tauntem, které něco vydrzi, nez sazet na nejaka bezhlava komba a utoky. které se ale z ruznych duvodu nemusi povest.A mohu-li něco ještě zacatecnikum doporucit: Analyzujte PROC něco nefunguje. Často muze byt smysl dobry, ale nefunguje to z nejakeho duvodu typu nemam na boardu taunt a PROTO mi potom nikdy nevyjde toto kombo. Kdybych tam mel vylozeny taunt, tak by se nestalo to, co se mi vždycky stane. Pripadne toto je uplne super, ale zavisi to na tom, aby mi prisly 3 konkretni karty do ruky, a to se často nepovede. Tedy opustim tuto myslenku, i když by teoreticky mela perfektne fungovat a nebudu se tim trapit, vyzkousim něco jiného. Pripadne mam super utok, ale nikdy ho nestihnu dokoncit, protože drive umru. Proc? Prohravam na kouzla? prohravam proti slabym minionum? Proti silnym minionum? Co me to vlastne neustale dela takovej dmg? Pochopenim toho, co je spatne pak nastava cesta co s tim udelam? Pridat něco na heal? Pridat taunty? Pridat jednotky, které se posiluji kouzly a proto soupere donutim s kouzly setrit? a podobne...

Metiu 21.02.2015 14:25

pekne, ale nepoznam vsetky karty a lepsie by bolo keby sa dali tak tipicki rozkliknut, dam misku na meno karty a hned sa mi karta zobrazi. inak ja stavam deck tak ze nahodne hadzem karty co sa mi zdaju dobre - casual prehra vymazanie vyhra pokracovanie, hram dalej s balikom, kukam ktore karty nefunguju a ktore hej, nahradim nefungujuce a pokracujem

tommystankov 21.02.2015 14:22

Nejlepsi clanek co tady kdy byl. Presne tohle tu melo byt od sameho zacatku HS a jeste nez se vam zobrazi hs.fan, tohle vecpat pred vstup na stranku a povinne precist. Skvela prace.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet