Brian Kibler a Hearthstone Grandmasters

  Blizzard    Grandmasters    kontroverze   

V úterý jsme vás informovali o událostech, které rozhýbaly Hearthstone scénu jako už dlouho nic. Řeč je o Blitzchungovi a jeho politickém vyjádření během přímého přenosu Hearthstone Grandmasters. K situaci se vyjádřil Brian Kibler, dlouholetý hráč a komentátor Hearthstone. V textu jsme tučně vyznačili odstavec, který jde k jádru problému.

Brian Kibler zdroj

Nikdy jsem neočekával, že bych se z mé pozice v Hearthstone komunitě někdy vyjádřil k tak citlivému tématu, jako jsou mezinárodní vztahy. Ale vždy jsem z mé divné pozice veřejně známé osoby v herní branži měl příležitost dělat svět lepším. Tak jsme zde.

 

Zde jsou fakta a já je chápu:

 

Po skončení finálového zápasu druhé sezóny APAC Hearthstone Grandmasters byl na oficiálním tajwanském Hearthstone streamu veden rozhovor s hráč Ng “blitzchung” Wai Chungem, který měl na sobě plynovou masku. V jeden moment odhrnul část zakrývající ústa a v čínštině zakřičel "Osvoboďte Hong-Kong, revoluci naší doby!" - Pokřik protestujících v Hong-Kongu.

 

V úterý Blizzard vydal prohlášení o trestech. Podle nich Blitzchung porušil jedno z Hearthstone Grandmasters pravidel "Pokud se podle nás budete chovat tak, že vaše akce vzbudí veřejné pobouření, uráží skupinu lidí, nebo jinak poškozuje image Blizzardu..." Trest byl vyloučení z Grandmasters, nevyplacení všech peněžních výher za uplynulou sezónu a roční ban na Hearthstone e-sport. Navíc Blizzard oznámil, že nebude spolupracovat s komentátory, kteří daný rozhovor vedli.

 

To, co udělal Blitzchung bylo statečné. Věděl, že jeho akce bude mít vážné dopady, nejen na jeho budoucnost v Hearthstone, ale i na jeho osobní bezpečnost. Za tuto statečnost ho chválím.

 

Taktéž si ovšem myslím, že udělení trestu ze strany Blizzardu bylo v pořádku. Nechtějí, aby tato akce byla precedens pro to, aby i ostatní hráči využívali oficiální streamy jako nástroje politicky. Hráči souhlasili s pravidly a s tím, jak se mají chovat. Blitzchung tato pravidla porušil.

 

Mnoho názorů, které říká, že Blizzard zabanoval Blitzchunga za podporu protestujících v Hong-Kongu, ale to není přesné. Nedostal trest za politické názory jako takové, dostal trest za porušení pravidel a za to, že k vyjádření politických názorů použil oficiální Hearthstone přenos.

 

Každý, kdo mě sleduje ví, že se nestraním politiky. Dost často dám najevo svůj názor na dění ve Spojených Státech. Už přes tři roky mám na stránkách balíček nazvaný Election 2016. V něm je možné nalézt karty jako Corruption, DOOM a Validated Doomsayer. Podstoupím to riziko, že si znepřátelím ty, kteří se mnou nesouhlasí, než abych se nevyjádřil k věcem, které považuji za důležité.

 

Ale když komentuji Hearthstone, moje názory zůstanou doma. Sice si občas neodpustím rýpanec, ale vím, že reprezentuji Blizzard a sebe. Pokud bych přenos ukončil řečí o tom, jak by měl Trump být sesazen, asi by mě Blizzard již do budoucna nepožádal o spolupráci.

 

Kromě toho, co již bylo vyřčeno, jsou zde i další faktory. Potrestání Blitzchung bylo příliš tvrdé. Pochopil bych pokutu, nebo krátký ban na Hearthstone e-sport. Ale ban na Grandmasters, zabavení peněžních výher a roční ban na e-sport mi přijde až příliš. Tento trest mi přijde neodůvodněný a neférový.

Nebudu předstírat, že rozumím složité geopolitické situaci v Číně a Hong-Kongu a ekonomickým zájmům Blizzardu ve zmíněných oblastech, ale podle mě je ten postih hluboce zakořeněn v obou. Tvrdá ruka zákona, která dopadla na Blitzchunga spíš vypadá, jako by někdo v Blizzardu rozhodl udělat z Blitzchunga odstrašující případ, aby do budoucna odradil další hráče od podobných akcí, a zároveň uklidnil ty, kteří byli Blitzchungovým výstupem pobouřeni.

 

Tento appeasement není to, s čím bych si přál být spojován. Poté, co jsem se dozvěděl o rozhodnutí potrestat Blitzchung jsem kontaktoval Blizzard a informoval je, že nebudu moderovat finále Grandmasters na BlizzConu. Nebudu se smát do kamery a takticky podporovat toto rozhodnutí. Pokud se něco do budoucna nezmění, nebudu se v jakékoliv podobě účastnit Grandmasters.

 

Ale ne každý, kdo se podílí na Grandmasters má možnost takového luxusu. Nevybíjejte si vztek na moderátorech, streamerech, nebo zaměstnancích Blizzardu. Toto rozhodnutí, které neudělali řadoví zaměstnanci. Možná jsou stejně naštvaní jako vy. Já jsem.


Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

kritik 11.10.2019 09:35

Tak ano ten hrac mel zustat politicky neutralni, ale ten trest je naprosto prehnanej, Blizzard uz podlejza Cinanum jak Zeman, protoze je to podle nich ekonomicky vyhodnejsi nenastvat si Cinu, ale ted se mozna prepocitali, poskodili si povest vlastni firmy hlavne na zapade, kde se lidska prava resi daleko vic nez napr u nas, takze kvuli tomu ztrati hrace na zapade a mozna v Cine nejaky ziskaj, ale stoji jim to za to ? to at si odpovi sami, ale od americke firmy by toto malokdo cekal, nejaky trest dostat mel ale to uz mu sebrali vsechny odmeny je skoro kriminalni cin, mel by si najmout pravnika a bojovat ...

lojza 10.10.2019 19:31

WOW
Tak to je borec,klobouk dolu.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet