Průvodce světem Twitch chatu, Díl 1. - úvod

 

Poslední dobou jsem nesmírně fascinován naprostým fenoménem, kterým bezesporu chat na největší herní streamovací platformě je. Pokud jste naprostým laikem (kterým bych rád tohoto průvodce věnoval zejména), tak se asi ptáte, co je na nějakém chatu na tolik zvláštního, že si zaslouží vlastního několikadílného průvodce. Odpověď je jednoduchá, Twitch chat není chatem. Jde o živý organismus, který se každým dnem vyvíjí a obohacuje celou naší hráčskou komunitu. Já osobně si už ani sledování streamu bez této vymoženosti neumím představit. Připadal bych si jako na fotbale bez fanoušků, jako v hospodě bez piva, jako Hunter bez Undertakera.

Jsem si téměř jistý, že sami zakladatelé Twitche netušili, jakému monstru položili základy. Zřejmě je ani ve snu nenapadlo, že by Kappa někdy lidem mohla připomenout něco jiného než módní značku a Řekové se musejí obracet v hrobě, když vidí, jakého významu nabralo desáté písmeno jejich slavné abecedy. Ale to již trochu předbíhám. Je jasné, že hlavním a primárním účelem chatu je interakce. Interakce mezi streamerem a diváky, ale i mezi publikem samotným. Za zmínku stojí i fakt, že chat se liší stream od streamu, každý má rozdílnou diváckou základnu a u každého je chat jiný.

Dále je potřeba zmínit, že chat je z velké části anonymním prostředí, což téměř vždy v člověku podporuje spíše ty horší vlastnosti. Tím narážím na další stěžejní bod - přes to, jak velmi kreativním, zábavným a přátelským prostředí chat může být, tak na druhou stranu dokáže tamější komunita být i velmi nenávistná, vulgární a primitivní. Je zde velmi patrné, jak funguje člověk v davu.

Na tomto místě si dovolím propůjčit poznatky francouzského sociologa Gustava le Bona, který již v 19. století napsal knihu Psychologie davu. V té píše, že člověk, který se stane součástí davu, mění svoje chování. Jedinci v davu se neřídí vlastním svědomím, ale dělají to, co ostatní a jsou tak mnohem snáze ovlivnitelní nějakým vůdcem. Jedinec, který je součástí davu, je podle něj o několik stádií civilizačního vývoje níže. Pokud jste někdy zažili opravdový cancer nebo riot (pozn. překladatele: rakovinu nebo vzpouru) v chatu, tak mi jistě dáte za pravdu, že le Bonovy slova padnou jako pr.. No prostě jsou více než výstižná! Dokáží shrnout povahu celého Twitch chatu. Pokud jste naopak Twitch začátečníkem a tohoto průvodce čtete proto, že chcete proniknout do tajů této nádherné komunity, tak vám vše přiblížím v pokračování tohoto naučného seriálu!

V příštím díle podíváme, co že to vlastně je Kappa, BibleThump, FailFish a další na první pohled divně znějící nesmysly. Pro tento díl se s vámi rozloučím, musím jít zvednou nějakého Dongera, nebo co.



Naposledy upravil/a Kinedryl 17.11.2014 v 14:56:08.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Terth 18.11.2014 23:05

Kappa or riot

lojza_kappa 17.11.2014 22:28

original_lojza: Uprimne receno, v davu se zacne chovat jak debil imho především někdo, kdo sam je debil, ale v beznem zivote to maskuje.Osobne soudim, ze debilu je cca polovina populace, takze to není takovy problém bandu debilu sehnat na jedno místo.Osobne se chovam vždy stejne, at jsem sam, mezi prateli, ci v anonymnim davu. Mam na to nejake triky, jak toho dosáhnout. Nejjednodussi trik je mluvit vždy pravdu a rikat vždy takove věci, které byste danym lidem, i když jsou anonymni, byli ochotni rici i do oci, pokud by tu byli osobne.To, ze se lidi na nejakem chatu chovaji jak debilove si pak vnitrne resim tak, ze je proste ignoruju. At si pisou cokoliv, nejak to nevnimam a je mi to zcela ukradeny... PLEASE NO COPY PASTERINO

original_lojza 17.11.2014 22:23

Uprimne receno, v davu se zacne chovat jak debil imho především někdo, kdo sam je debil, ale v beznem zivote to maskuje.Osobne soudim, ze debilu je cca polovina populace, takze to není takovy problém bandu debilu sehnat na jedno místo.Osobne se chovam vždy stejne, at jsem sam, mezi prateli, ci v anonymnim davu. Mam na to nejake triky, jak toho dosáhnout. Nejjednodussi trik je mluvit vždy pravdu a rikat vždy takove věci, které byste danym lidem, i když jsou anonymni, byli ochotni rici i do oci, pokud by tu byli osobne.To, ze se lidi na nejakem chatu chovaji jak debilove si pak vnitrne resim tak, ze je proste ignoruju. At si pisou cokoliv, nejak to nevnimam a je mi to zcela ukradeny... PLEASE NO COPY PASTERINO

lojza 17.11.2014 17:50

Uprimne receno, v davu se zacne chovat jak debil imho především někdo, kdo sam je debil, ale v beznem zivote to maskuje.Osobne soudim, ze debilu je cca polovina populace, takze to není takovy problém bandu debilu sehnat na jedno místo.Osobne se chovam vždy stejne, at jsem sam, mezi prateli, ci v anonymnim davu. Mam na to nejake triky, jak toho dosáhnout. Nejjednodussi trik je mluvit vždy pravdu a rikat vždy takove věci, které byste danym lidem, i když jsou anonymni, byli ochotni rici i do oci, pokud by tu byli osobne.To, ze se lidi na nejakem chatu chovaji jak debilove si pak vnitrne resim tak, ze je proste ignoruju. At si pisou cokoliv, nejak to nevnimam a je mi to zcela ukradeny...

MrKeegs123 17.11.2014 15:11

Zajímavá série Jirásku . Ale stejně Psohlavci sou porád lepší četba od tebe než tohle. Kappa

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet